Uppsala Backgammonförening grundades 1988 och verksamheten har varierat i intensitet över åren. Förutom de regelbundna turneringarna på torsdagar hålls även några ytterligare turneringar. Mer info om turneringarna kan du läsa här. Om inte annat anges är det SBGF:s tävlingsregler och klockregeln preferens som gäller vid tävlingar arrangerade av Uppsala Backgammonförening.

  Från och med 2018 används European Backgammon Federations tävlingsregler för tävlingar i SBGF:s regi, och därmed även i UBGF:s regi. Här hittar ni en PDF-version av reglerna per 2018-10-20, men det är reglerna som finns på EBF:s hemsida som är de som gäller om de har ändrats efter detta datum.

Klubbmästerskapet 2019 spelas lördag 2 november! Spelplats: Västertorgbaren, Västertorg 5B, Uppsala. Registreringen öppnar 13:00 och stänger 13.15 varefter lottning sker. KM är öppet för samtliga medlemmar i Uppsala Backgammonförening (oavsett var man bor). För de som vill delta och ännu inte betalt sin medlemsavgift (300 kr (250 för pensionärer/studenter), alternativt 200 kr för de som redan är medlemmar i SBGF) så går det bra att göra det på plats, men det kommer att krävas betald avgift för att få delta. Traditionsenligt erbjuds också nya medlemmar 50 kr i rabatt på medlemsavgiften vid deltagande i KM.

Som för torsdagsturneringarna kommer det inte att vara någon obligatorisk anmälningsavgift, så deltagandet är gratis (förutom betalt medlemskap). Matchlängderna är 17 p i finalen, 15 p i semifinal samt 13 p i rundorna dessförinnan. 

Vi kommer beroende på antal deltagare (om vi blir minst 8) även köra en consolationturnering för de som förlorar i första rundan, vilket innebär att alla i så fall är garanterade två matcher. Förutom ofantlig ära får vinnaren i huvudturneringen en vacker pokal samt denna gång även en unik dubbleringskub i metall.


Uppdaterad ranking, statistik  och poängjakt per 2019-10-17.

  Poängjaktsslutspelet, våren 2019 spelades 20190606. Stort grattis till Ali, som i finalen vann mot Micke!  Klicka på länken eller bilden för att se hur turneringen spelades.

  Uppsalamästerskapen 2019 spelades 20190126, stort grattis till Ali, som i finalen vann mot Laila! Klicka på länken eller bilden för att se hur turneringen spelades.

Nyhet! Det finns nu en sektion med bilder/information om en del av de backgamomnspel som klubben och dess medlemmar äger. Ni hittar denna sida här samt att de spel som hör till enskilda spelare även är länkade under respektive spelares profil. Vill ni ha med ert spel i listan också? Skicka i så fall bilder på ditt spel och annan info till Micke Nilsson.

  Nyårsrullen 2019 spelades 190113. Nedan ses vinnaren av Main, Ali Marankoz, som i finalen mötte Mattias Rosendahl. Till höger ser vi Jonas Bergkvist, som vann finalen i Consolation mot Johan Norberg. Stort grattis till segrarna! (Även  ranking uppdaterad)

 

  Årsmöte och Nyårsrullen hålls på Västertorgsbaren söndag 13 Januari. Klicka här för mer info/Click here for more info.

  Poängjaktslutspelet för hösten 2018 spelades 181213, nedan ses vinnaren Mahmoud Gramin som i finalen mötte Johan Norberg. Till höger om Mahmoud ser vi Joakim Tengstrand som sedan länge varit klar (överlägsen) segrare av säsongens Poängjakt. Grattis till båda!

  Uppdaterad ranking och poängjakt. Nu är rankinglistan uppdaterad tom 181213och slutliga poängjakten för hösten uppdaterad t o m 181206.

Västertorgbaren Open 2018 . Grattis till vinnaren av 2018 års Västertorgbaren Open, Ali Marankoz, som i finalen besegrade Zhina Bergström. I consolationturneringen vann Micke Nilsson finalen över Joakim Tengstrand. Hur Västertorgbaren Open spelades ser ni här.


Vinnaren av VBO2018, Ali Marankoz

KM 2018 . Grattis till vinnaren av 2018 års Klubbmästerskap, Micke Nilsson, som i finalen besegrade Johan Norberg. I consolationturneringen vann Albert Baghdasarian finalen över Fredrik Lindström . Hur KM spelades ser ni här.


Vinnaren av KM 2018, Micke Nilsson

Uppsala Backgammonförening på Facebook! Ni har väl inte missat att Uppsala Backgammonförening nu även har en egen Facebook-grupp där alla är välkomna att bli medlemmar?

Poängjaktsslutspelet gick av stapeln den 31 maj. 10 spelare dök upp och det blev en så pass hård fight att ingen vinnare kunde utses på torsdagen, utan spelet fick fortsätta kommande dygn. Efter dimman lagt sig stod Joakim Tengstrand som stolt segrare, Cilla Clark kämpade tappert men slutade alltså tvåa. Årets poängjakt blev inte riktigt lika spännande, där hade Patrick Kimari teoretisk avgjort serien innan sista torsdagen spelades. Stort grattis till Joakim och Patrick!

 

Vinnaren av vårens poängjaktslutspel, Joakim Tengstrand, och vinnaren av vårens totala poängjakt, Patrick Kimari

Uppsalamästerskapet 2018 . Grattis till vinnaren av 2018 års Uppsalamästerskap,  Ali Marankoz, som i finalen besegrade Patrick Kimari. Hur UM spelades ser ni här.


Vinnaren av Uppsalamästerskapet 2018 , Ali Marankoz

  Nyårsrullen 2018 . Grattis till vinnaren av 2018 års Nyårsrulle, Micke Nilsson, som i finalen besegrade Cilla Clark. Hur Nyårsrullen spelades ser ni här.


Vinnaren av Nyårsrullen, Micke Nilsson

  Grattis till vinnaren av den totala Poängjakten hösten 2017, Joakim Tengstrand , samt vinnaren av Poängjaktens slutspel hösten 2017,  Ali Marankoz, som i finalen besegrade Patrick Kimari. Hur Poängjaktslutspelet spelades ser ni här.


Vinnaren av höstens PJ, Joakim

Vinnaren av höstens Poängjaktsslutspel, Ali

 

KM 2017 . Grattis till vinnaren av 2017 års Klubbmästerskap,  Ali Marankoz, som i finalen besegrade Patrick Kimari. Hur KM spelades ser ni här.


Vinnaren av KM 2017, Ali Marankoz

 

 Grattis till vinnaren av den totala Poängjakten våren 2017, Patrick Kimari, samt vinnaren av Poängjaktens slutspel våren 2017,  Ali Marankoz, som i finalen besegrade Magnus Andersson. Hur Poängjaktslutspelet spelades ser ni här.


Vinnaren av vårens Poängjakt, Patrick

Vinnaren av höstens Poängjaktsslutspel, Ali

Uppsalamästerskapet 2017 . Grattis till vinnaren av 2017 års Uppsalamästerskap, Micke Nilsson, som i finalen besegrade Joakim Tengstrand. Hur UM spelades ser ni här.


Vinnaren av Uppsalamästerskapet 2017 , Mikael Nilsson

 

Nyårsrullen 2017 . Grattis till vinnaren av 2017 års Nyårsrulle, Patrick Kimari, som i finalen besegrade Joakim Tengstrand. Hur Nyårsrullen spelades ser ni här.


Vinnaren av Nyårsrullen, Patrick Kimari

 

KM 2016 . Grattis till vinnaren av 2016 års Klubbmästerskap, Micke Nilsson, som i finalen besegrade Joakim Tengstrand. Hur KM spelades ser ni här.


Vinnaren av KM , Mikael Nilsson

Grattis till vinnaren av den totala Poängjakten hösten 2016, Ali Marankoz, samt vinnaren av Poängjaktens slutspel hösten 2016, Mahmoud Gramin, som i finalen besegrade Magnus Andersson. Hur Poängjaktslutspelet spelades ser ni här.


Vinnaren av höstens PJ, Ali

Vinnaren av höstens Poängjaktsslutspel, Mahmoud

Nya klockregler på Torsdagsturneringarna! För er information kommer vi (efter ett majoritetsbeslut i styrelsen) resten av vårterminen använda klockregeln "Preferens" under våra torsdagsturneringar, precis som vi gör på alla andra av klubbens tävlingar. Då dels de enda som varit emot detta tidigare bytt åsikt samtidigt som att vi återigen har haft turneringar som dragit ut väldigt på tiden är detta ett försök med att få bukt med detta problem som varit återkommande under åren. Det är också mycket bra att bli van att spela med klocka då det är mycket vanligt förekommande vid spel av större turneringar, som t ex SM och Swedish Open. För mer detaljerad info kring hur klockreglerna fungerar läs här

Poängjakten och poängjaktslutspelet våren 2016. Grattis till vinnaren av både den totala poängjakten samt poängjaktens slutspel, hösten 2016, Ali Marankoz. Tvåa i höstens poängjakt blev Joakim Tengstrand. Även i slutspelet var det Joakim som föll på målsnöret mot Ali. Ali och Joakim slog i sina semifinaler Mehmet Kirik respektive Micke Nilsson. Hur turneringen spelades kan ni se här.

Ali Marankoz, vinnaren av höstens poängjakt & slutspel 2013

 

Grattis till vinnaren av av Uppsalamästerskapet 2016, Mahmoud Gramin, och Nyårsrullen 2016 Ali Marankoz. I Uppsalamästerskapet var det Joakim Tengstrand som fick se sig besegrad i finalen och i Nyårsrullen var det David Bartoletti från Stockholm. Hur Uppsalamästerskapet spelade ser ni här och Hur Nyårsrullen spelades kan ni se här.


UM-vinnaren, Mahmoud


NR-vinnaren, Ali

 

KM 2015. Grattis till vinnaren av 2015 års Klubbmästerskap, Ali Marankoz, som i finalen besegrade Micke Nilsson samt Consolation-vinnaren A T Karaman, som i finalen besegrade Cilla Clark. Hur KM spelades samt fler bilder ser ni här.


Vinnaren av KM Main, Ali

Vinnaren av KM Consolation, Karaman

Grattis till vinnaren av den totala Poängjakten hösten 2015, Ali Marankoz, (som i säsongens sista final besegrade Micke Nilsson och därmed segern gick om Micke och vann Poängjakten med en poäng) samt vinnaren av Poängjaktens slutspel våren 2015, Mattias Rosendahl, som i finalen besegrade Mahmoud Gramin. Hur Poängjaktslutspelet spelades ser ni här.


Vinnaren av höstens PJ, Ali

Vinnaren av höstens Poängjaktsslutspel, Mattias

 

Grattis till vinnaren av den totala Poängjakten våren 2015, Ali Marankoz, samt vinnaren av Poängjaktens slutspel våren 2015, Mahmoud Gramin, som i finalen besegrade Mattias Rosendahl. Hur Poängjaktslutspelet spelades ser ni här.


Vinnaren av vårens PJ, Ali

Vinnaren av vårens slutspel, Mahmoud

Grattis till vinnaren av av Uppsalamästerskapet 2015, Martin Alm, som i finalen besegrade Micke Nilsson. Martin gick i och med segern upp till totalt 4 vinster i Uppsalamästerskapet, vilket innebär att han därmed tillsammans med Göran Karlsson har vunnit tävlingen flest gånger. Hur Uppsalamästerskapet spelade ser ni här.

Årsmötet 2015. Vad som beslutades på årsmötet hittar ni längre ner på sidan, alternativt klickar här.

Grattis till vinnaren av av Nyårsrullen 2015, Joakim Roggentin, som i finalen slog Ali Marankoz. Hur Nyårsrullen spelades kan ni se här.

Grattis till vinnaren av den totala Poängjakten hösten 2014, Ali Marankoz, samt vinnaren av Poängjaktens slutspel hösten 2014, Niklas Farhat, som i finalen besegrade Micke Nilsson. Hur Poängjaktslutspelet spelades ser ni här.

Ali Marankoz, vinnaren av höstens poängjakt Niklas Farhat, vinnaren av höstens slutspel

KM 2014. Grattis till vinnaren av 2014 års Klubbmästerskap, Micke Nilsson som i finalen besegrade Ali Marankoz. Hur KM spelades ser ni här.

Grattis till vinnaren av den totala Poängjakten våren 2014, Ali Marankoz, samt vinnaren av Poängjaktens slutspel våren 2014, Micke Nilsson, som i finalen besegrade Ali Marankoz. Hur Poängjaktslutspelet spelades ser ni här.

Ali Marankoz, vinnaren av vårens poängjakt Micke Nilsson, vinnaren av vårens slutspel

KM 2014. Pga för få deltagare (mindre än 6) till KM kommer vi istället flytta fram KM till senare i höst när säsongen kommit igång efter sommaren. Mer info kommer när detta fastställts.

Grattis till vinnaren av av både Uppsalamästerskapet och Nyårsrullen 2014 Ali Marankoz. I Nyårsrullen var det Mahmoud Gramin som fick se sig besegrade i finalen och i Uppsalamästerskapet var det Željka Gracin. Hur Uppsalamästerskapet spelade ser ni här och Hur Nyårsrullen spelades kan ni se här.

Poängjakten och poängjaktslutspelet hösten 2013. Grattis till vinnaren av både den totala poängjakten samt poängjaktens slutspel, hösten 2013, Ali Marankoz. Tvåa i höstens poängjakt blev Micke Nilsson. Även i slutspelet var det Micke som föll på målsnöret mot Ali, som vände underläge 0-6 till seger med 9-6. Micke och Ali slog i sina semifinaler Mahmoud Gramin respektive Niklas Farhat. Hur turneringen spelades kan ni se här.

Ali Marankoz, vinnaren av höstens poängjakt & slutspel 2013

Uppsala Open 2013. Grattis till vinnaren av 2013 års Uppsala Open, Jan Bergström, som i finalen besegrade Dennis Nilsson. Consolationvinnare blev Mehmet Kirik, som besegrade Ali Marankoz i finalen. Hur Uppsala Open spelades ser ni här.'

Vinnaren av Uppsala Open 2013, Jan Bergström

Grattis till vinnaren av den totala Poängjakten våren 2013, Ali Marankoz, samt vinnaren av Poängjaktens slutspel våren 2013, Niklas Farhat, som i finalen besegrade Mahmoud Gramin. Hur Poängjaktslutspelet spelades ser ni här.

Ali Marankoz, vinnaren av vårens poängjakt Niklas Farhat, vinnaren av höstens slutspel

KM 2013. Grattis till vinnaren av 2013 års Klubbmästerskap, Niklas Farhat, som i finalen besegrade Mehmet Kirik. Consolationvinnare blev Ali Marankoz, som besegrade Micke Nilsson i finalen. Hur KM spelades ser ni här.

Niklas Farhat, vinnare av KM 2013

Grattis till vinnaren av av både Uppsalamästerskapet och Nyårsrullen 2013 Dennis Nilsson! I Nyårsrullen var det Marvin Khattar som fick se sig besegrade i finalen och i Uppsalamästerskapet var det Mahmoud Gramin. Hur Uppsalamästerskapet spelade ser ni här och hur Nyårsrullen spelade ser ni här (med några bilder också).

Dennis Nilsson, vinnare av både Nyårsrullen och Uppsalamästerskapet 2013

Poängjakten hösten 2012. Grattis till vinnaren av både den totala poängjakten samt poängjaktens slutspel, hösten 2012, Ali Marankoz. Tvåa i höstens poängjakt blev Dennis Nilsson. I slutspelet finalbesegrade Ali Mahmoud Gramin och de slog i sina semifinaler Micke Nilsson respektive Dennis Nilsson.

Ali Marankoz, vinnaren av höstens poängjakt & slutspel

Uppsala Open 2012! Grattis till vinnaren av 2012 års Uppsala Open, Micke Nilsson, som besegrade Dennis Nilsson i finalen (semifinalister var Konrad Fröschl och Niklas Farhat). Consolationfinalen vanns av Ali Marankoz, som besegrade Anna Jändel-Holst i finalen. Hur turneringen spelades (med några matchreferat) samt bilder hittar ni här. (Fler bilder kommer inom kort)

Poängjakten våren 2012. Grattis till vinnaren av både den totala poängjakten samt poängjaktens slutspel, våren 2012, Ali Marankoz. Tvåa i vårens poängjakt blev Micke Nilsson. I slutspelet finalbesegrade Ali Micke Nilsson och de slog i sina semifinaler Mattias Rosendahl respektive Niklas Farhat.

Ali Marankoz, vinnaren av vårens poängjakt & slutspel

Klubbmästerskapet 2012! Grattis till vinnaren av 2012 års Klubbmästerskap, Ali Marankoz, som besegrade Dennis Nilsson i finalen. Consolationfinalen vanns av Micke Nilsson, som besegrade Niklas Farhat i finalen. Hur turneringen spelades samt bilder hittar ni här.


Grattis till vinnaren av 2012 års Uppsalamästerskap, Ali Marankoz, som besegrade Elias Håkansson i finalen. Hur turneringen spelades ser ni här.

Poängjakten hösten 2011. Grattis till vinnaren av totala poängjakten, Ali Marankoz, samt vinnaren av poängjaktens slutspel, hösten 2011, Mahmoud Gramin. Tvåa i höstens poängjakt blev Micke Nilsson. I slutspelet finalbesegrade Mahmoud Elias Håkansson och de slog i sina semifinaler Ali Marankoz respektive Micke Nilsson.

Ali Marankoz, vinnaren av höstens poängjakt Mahmoud Gramin , vinnaren av höstens slutspel

Grattis till vinnaren av både vårens totala poängjakt och poängjaktens slutspel våren 2011, Micke Nilsson. Tvåa i vårens poängjakt blev Mahmoud Gramin och i slutspelet finalbesegrade Micke Elias Håkansson. De slog i sina semifinaler Göran Karlsson respektive Zhina Bergström. Här kan ni se bilder från slutspelet och hur turneringen spelades.

Micke Nilsson, vinnaren av både vårens poängjakt och poängjaktslutspelet

Beslut från Årsmötet 2018:

Inaktivitet m m. De spelare som plockats bort från listan pga inaktivitet och/eller ej betald medlemsavgift hittar ni här.

Spelarprofiler. Nu finns det några flera spelarprofiler upplagda med bilder under rubriken "Spelarinfo" i vänstra kolumnen. Det saknas mycket information om spelarna, men de flesta backgammonmeriterna och dessutom bild på spelaren ska finnas på de nyligen tillagda. Jag tar tacksamt information så att jag kan komplettera spelarprofilerna. Har ni ytterligare information, kommentarer, korrigeringar eller andra bilder (gärna under 100 kb) är ni välkomna att maila detta till ubgf@sbgf.se .

Diverse:

Klicka här för att ladda ner matchprotokoll i Excelformat...

Från rankinglistan och poängjakten kommer det att finnas länkar till diverse info om spelarna. Maila vilken info du vill ha på just din presentation till ubgf@sbgf.se. Det går även bra att lämna info vid någon turnering. Kom gärna med förslag på vilken info som bör vara med i spelarpresentationerna. Ett exempel finns här.

Om du har några frågor gällande Uppsala Backgammonförening kan du kontakta någon av följande:

Mikael Nilsson, Ordförande, kassör, webfixare, ranking- och tävlingsansvarig m m
Ali Marankoz, Styrelseledamot
Charlie Victor, Styrelseledamot
Johan Norberg, Styrelseledamot
Joakim Tengstrand, Styrelseledamot
Magnus Andersson, Styrelseledamot
UBGF:s Facebook-grupp

Uppdaterad